> bezinning

Bezinning

 
 

.

Soms 


Op zijn sterfbed mompelt de succesvolle krantenmagnaat Charles Foster Kane het woord ‘Rosebud’. Hij zegt het teder, maar niemand snapt op wie of wat hij doelt. Eén van zijn journalisten gaat in beroemde film ‘Citizen Kane’ (1941, regie: Orson Welles) op onderzoek naar de betekenis van zijn laatste woord. 
Zonder het einde van die film te verklappen, moet ik zeggen dat ik de laatste weken geregeld aan Charles Foster gedacht heb. Het woord ‘Rosebud’ staat voor een fundamenteel moment in zijn leven, dat ik met Tjeu van den Berk  ‘numineus’ zou willen noemen. 
Numineus zijn die momenten, die ter plekke zin geven aan ons bestaan, zonder naar iets anders te verwijzen. Ze hebben een betekenisdichtheid waar je op teren kunt. ‘Onuitsprekelijk totaal anders’ betekent numineus dan ook. 
Wat deze momenten gemeen hebben, is dat we ze met ons verstand of wil niet kunnen maken. Ze overkomen je, gratis en voor niets. Een vogelgeluid kan de aanleiding zijn, een geur, een lichtval of seksuele vervoering. Ineens betreed je heilige grond. Alsof het geheim je kortstondig onthult wordt. 

Ik dacht hierover na, omdat ik na één week in Zeeland al voel, dat de verhouding aarde-mens-hemel hier anders is. In de stad voelt de mens groter. De hemel en aarde zijn verder weg. Daardoor lijkt het alsof we kiezen hoe we onze dagen vullen en hoe we ons leven sturen. 
In Zeeland dringen aarde en hemel zich op. De veranderende luchten vragen om aandacht. Vogels trekken in groepen schreeuwend over, als komt de brandweer voorbij. De sloot is zo rimpelloos, dat ik hem van peilloze diepzinnigheid verdenk. 
En ik? Ik voel me ineens een klein meisje. Ik snap niet, waar al dit moois vandaan komt -en dat ga ik hier niet theologiseren ook-. Het wordt me zomaar gegund die verbinding en verwondering aan den lijve te ervaren. 
Ik wilde dit onderstrepen met twee fotootjes. Eén van een zomaar gekregen appelboom die ik vorige week in de tuin van de pastorie geplant heb en één foto van ‘mijn’ appelboom vroeger, waar ik al mijn poppen en knuffels onder fotografeerde toen ik 10 was. Helaas, de laatste foto is foetsie, verdwenen, net als dat moment zelf, maar God dank: ook een volwassene is soms als een kind zo blij. 

Mocht u geen idee hebben wat ik bedoel, kijk dan de film van Orson Welles, lees Tjeu van den Berk of de rake woorden van Maartje Roos hieronder. Ik wens u het numineuze!

Johanne Boot

Soms 
Er zijn momenten dat alles op zijn plaats valt
dat alles wat je gewild hebt, plotseling gebeurt
op een natuurlijke manier, zonder moeite of inspanning
en op dat moment weet je ook waarom je het gewild hebt

©Maartje Roos, uit ‘Meanderend’ ( tweede druk 2019)

 

 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Aardenburg
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl