Najaar 2018

 

 

Dinsdag 13 november 2018 – Wim Jansen

Het leven nu, over levenskunst
Wim Jansen – Over ‘Bron in je brein’

‘Bron in je brein’ is het nieuwe boek van theoloog, schrijver en dichter Wim Jansen. Het is zijn persoonlijk relaas over het herontdekken van het gebed na een hartinfarct. Maar het is ook een herinterpretatie voorbij de religie. “Bidden is verlangen, naar stilte, schoonheid, rust, troost, liefde’, verklaarde Wim in juni in een interview met Trouw. “Steeds meer zinzoekers, twijfelaars, gelovigen en ongelovigen zouden wel willen bidden, maar kunnen het niet meer omdat de traditie niet bij hen past.” Het is een interessant uitgangspunt voor een gesprek. Wim vertelt tussendoor ook over zijn jeugd in Zeeuws-Vlaanderen en zijn pastoraal werk, docentschap godsdienst en levensbeschouwing en zijn werk als predikant.

Wim Jansen is geboren in Paradijs, een verdwenen buurtschap bij Terneuzen. Hij deed de kweekschool in Middelburg en werd onderwijzer. In de jaren tachtig studeerde hij theologie in Brussel en Kampen. In 2015 ging hij met emeritaat. Nu is Veere zijn thuishaven. Meer info op zijn website.

Praktisch
Dinsdag 13 november 2018.
De deur gaat open om 19.30 uur.
Aanvang: 20.00 uur.
Plaats: Het Lam, Weststraat 37, Aardenburg.
Toegang: € 5,00.

Zondag 23 december 2018 – broeder Dieleman

Kerstconcert
broeder Dieleman – Zeeuws-Vlaamse eigenzinnige gospel

Kerst! Een baken van licht in donkere dagen. Met vuur én vooral liedjes neemt de gezelligheid alleen maar toe. Voor het jaarlijkse kerstconcert komt een reizende ster (jawel!) naar Aardenburg: broeder Dieleman. Hij maakt een eigenzinnig soort gospel in het Zeeuws-Vlaams. Liedjes vol zonde en zaligheid, met op de achtergrond altijd het Zeeuwse landschap, bezongen als een oord vol mystiek. Heerlijk, niet? Aan het begin van het concert spreekt Marijn Vermet een gelegenheidssermoen uit. Na de pauze schudt rasverteller Herman Bakker voor het tweede deel van het concert een kerstverhaal uit zijn mouw.

broeder Dieleman, kleinzoon van Jan Bakker en laatste smid van Spui, verheugt al jaren huiskamers en podia in Zeeland. In 2012 debuteerde hij met ‘Alles Is IJdelheid’, dat hem ook buiten Zeeland introduceerde als bijzonder muzikant. Inmiddels tourde hij het ganse land door, tot onze zuiderburen aan toe, en zijn oeuvre werd inmiddels uitgebreid tot drie albums, een EP, meerdere soundtracks en projecten en zelfs een split 7″ met Amerikaanse folkheld Bonnie ‘Prince’ Billie, waarop zij elkaars lied vertaalden en coverden na een gezamenlijke tour.

Naast het Zeeuws is vooral Zeeland zelf erg bepalend voor de muziek van broeder Dieleman; het alter ego van Tonnie, een boomlange man met open armen uit Middelburg. Zowel in zijn teksten als in de muziek zit ruimte en lucht. Het duurt zolang het duurt, maar uiteindelijk komt ieder lied aan bij de bestemming.

Dit najaar komt broeder Dieleman met een langverwacht volledig nieuw album, ‘Komma’ geheten. ‘Komma’ is een dubbelalbum en een fotoboek in één en verhaalt over het krekengebied van het Land van Axel. Bij elkaar vormt het een eerbetoon aan de mysterieuze kreken van Zeeuws-Vlaanderen, een land van waterkanten.

Praktisch
Zondag 23 december 2018
De deur gaat open om 14.00 uur.
De activiteit start om 14.30 uur. Halverwege is er een pauze.
Plaats: Het Lam, Weststraat 37, Aardenburg.
Toegang: € 7,50.


 

  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Aardenburg
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2018 Doopsgezind.nl