dg aardenburg > activiteiten > filmavonden

Filmavonden

Films bieden soms een verrassend aanknopingspunt om met elkaar in gesprek te zijn, ook over fundamentele levensvragen. Voor iedereen, die het leuk vindt om samen film te kijken en na afloop na te praten, zijn de filmbijeenkomsten bedoeld.

 

Di 5 februari 2019 19.30 u. Toegang gratis

 

In a Better World     Susanne Bier (2010), 118 minuten


 

Zonder vergeving geen samenleving. Een film van het ‘movies that matter’ festival. Oog om oog, tand om tand, is misschien wel het stomste advies dat in het Oude Testament te vinden is... De geschiedenis leert dat vergelding van kwaad tot meer kwaad leidt. Het zet een noodlottige spiraal in werking: op gewelddadige vergelding volgt wraak, waarop weer nieuw geweld en wraak volgen. Deze film toont het mechanisme in volle werking, maar laat ook zien waar de oplossing ligt…  ‘In a Better World’ illustreert helder de werking van de geweldsspiraal, waarbij het drama een parallel trekt tussen klein en groot geweld. Op een Deense middelbare school neemt een puber wraak op de kwelgeest van zijn veel gepeste vriend door de jongen letterlijk bijna blind te slaan. “Zo beginnen alle oorlogen”, zegt de woedende vader van de gepeste jongen in een poging zijn zoon bewust te maken van de cyclus van geweld en wraak. De man heeft recht van spreken, want hij werkt als arts in een Afrikaans oorlogsgebied. Dagelijks wordt hij geconfronteerd met de gevolgen van geweld en tegengeweld. Daarbij staat hij voor gruwelijke dilemma’s. Wat moet hij doen met de gewonde rebellenleider, die weddenschappen afsloot op de vraag of vrouwen zwanger waren van een jongen of meisje, waarna het opensnijden van de buik het antwoord gaf? Moet hij als arts dit monster helpen? Daarnaast staat zijn relatie onder druk en overweegt zijn vrouw te scheiden. Hartverwarmende film van Oscarwinnaar Susanne Bier vol morele vragen over verlies en rouw, wraak en vergeving.

  

Di 5 maart 2019 19.30 u. Toegang gratis

 

A Serious Man    Ethan en Joel Coen (2009), 106 minuten

 

In deze film hebben de Joodse cineasten Ethan en Joel Coen, zonder zijn naam te noemen, een moderne Job gecreëerd. Met hun film illustreren zij de verwevenheid van crisiservaringen en levensvragen. In de film gaat een weinig doortastende Joodse man van in de veertig onopvallend door het leven. Zijn naam luidt Larry Gopnik, hij is hoogleraar in de fysica en zijn leven hangt van vanzelfsprekendheden aan elkaar. In de Joodse gemeenschap van het Amerikaanse Midwesten van 1967. Maar vanaf het moment dat zijn vanzelfsprekende wereld in duigen valt, gaat Larry op zoek naar antwoorden op zijn vragen: Wat is de betekenis van dit alles? Nee, de rampen die hem overkomen zijn niet wereldschokkend, maar schokkend genoeg voor hemzelf en voor de kijker invoelbaar. Zijn vrouw Judith heeft een relatie met een goede bekende en wil scheiden, zijn kinderen worden van lieve schatjes tot klierige pubers, broer Arthur blijkt een te langdurige gast in huis en dan zijn er ook nog twee auto-ongelukken op hetzelfde moment. Bij het ene komt de nieuwe vriend van Judith om het leven, bij het andere komt Larry met de schrik vrij. Hoe moet hij zijn leven nu duiden, valt aan dit alles betekenis te verlenen of te ontlenen? En, geloofsvraag, wat wil God hem hiermee zeggen?

 

Di 2 april 2019 19.30 u. Toegang gratis

 

Pane e Tulipani        Silvio Soldini (2000), 114 minuten

 

Vele mensen zijn op zoek naar een ander leven. De een hoopt stiekem op roem en geld, de ander is wat bescheidener en wenst slechts wat meer vrijheid. Zo ook Rosalba (Licia Maglietta). Zij is een lieve huismoeder die haar hele leven heeft opgeofferd aan de zorg voor haar man en zoon. Zodoende is Rosalba nooit aan de dingen toegekomen waar ze eigenlijk van droomde. Wanneer de bus er tijdens een vakantie met haar gezinnetje zonder haar van doorgaat, hoeft Rosalba niet lang na te denken… Pane e Tulipani is een heerlijke film. Het is een komedie zoals de Italianen dat zo goed kunnen: licht verteerbaar en vermakelijk tot en met. 

Maar de film heeft ook een boodschap: laat vrijheid je niet ontgaan als die per abuis langskomt!

 

 

  
  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Aardenburg
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl